loading icon

BLOG

Blog Apoteke.me objavljuje stručne tekstove: Klasičnih/ farmaceutskih apoteka; Prirodnih/ biljnih apoteka i Drogerija na teritoriji Crne Gore. Pored stručnih tekstova, koji čine jednu od dvije glavne sekcije bloga, u drugoj sekciji nudi sve servisne informacije i obavještenja u vezi sa radom i funkcionisanjem apoteka i drogerija, razne novitete i ostale opšte informacije.


baner image

Altiprim® i Altiprim P® Ponovo dišite punim plućima!

04/05/2022

Kašalj je važan fiziološki refleks kojim se grlo i disajni putevi održavaju prohodnim i može biti suv ili »produktivan«. Kod oboljenja disajnih puteva praćenih kašljem tradicionalno se koriste različiti biljni preparati, jer se odavno zna da njihovi aktivni sastojci mogu ublažiti kašalj i olakšati iskašljavanje.

 

Altiprim® biljni preparat za odrasle i Altiprim P® biljni preparat za djecu Instituta za proučavanje ljekovitog bilja “Dr Josif Pančić”, preporučuju se za smirivanje nadražene sluzokože disajnih puteva i olakšavanje disanja i iskašljavanja. Sadrže ekstrakte korijena jagorčevine, nadzemnog dijela timijana i korijena bijelog sleza - biljnih ljekovitih sirovina, koje se od davnina upotrebljavaju kod oboljenja disajnih puteva praćenih kašljem. Zbog potvrdjene efikasnosti i dobre podnošljivosti, ove biljne sirovine pored tradicionalne, već odavno priznaje i zvanična medicina.

Jagorčevine su višegodišnje zeljaste biljke koje rastu po sunčanim i suvim livadama, rijetkim šumama i lugovima. Iz kratkog, kosog rizoma izbija iznad same zemlje lisna rozeta sačinjena od nekoliko listova i drška duga 15-30 cm, na čijem vrhu se nalazi po nekoliko lijevkastih, žutih cvjetova. Cvetaju u rano proljeće i smatraju se jednim od prvih vjesnika ovog godišnjeg doba.

U fitoterapiji se najviše koristi korijen jagorčevine čiji aktivni sastojci djeluju ekspektorantno, odnosno olakšavaju iskašljavanje. Za to su odgovorni saponozidi koji indirekno dovode do pojačane sekrecije bronhijalnih žlijezda, sa posledičnim razredjenjem sekreta i smanjenjem njegovog viskoziteta. Pored ekspektorantnog, aktivni sastojci jagorčevine ispoljavaju i antimikrobno dejstvo koje obuhvata različite vrste bakterija i gljivica.

Korijen jagorčevine je jedna od najpoznatijih i najčešće upotrebljavanih biljnih sirovina sa ekspektorantnim djelovanjem. Ulazi u sastav različitih čajnih mješavina, a ekstrakt jagorčevine sastojak je biljnih preparata za iskašljavanje kod produktivnog kašlja.

Aromatična ljekovita biljka timijan (Thymus vulgaris L., Lamiaceae), takodje spada u grupu biljaka koje se od davnina koriste u terapiji oboljenja respiratornog trakta. Ova biljka je polužbun visok 20-30 centimetara. Mlade grančice su četvorouglaste, kratke i gusto obrasle bjeličastim dlačicama. Listovi sitni i duguljasti, do skoro igličasti, po obodu cijeli, nadolje jako povijeni, sa lica goli, sa naličja obrasli finim, mekim dlačicama i posuti mrkim kvržicama (žlijezdama). Cvast ima oko 5 ružičastih, sitnih cvjetića na kratkim drškama. Mirisa je jakog i prijatnog na timol. Gaji se za dobijanje biljne sirovine, ali i kao ukrasna i medonosna biljka. 

Aktivni sastojci timijana olakšavaju iskašljavanje i smiruju grčeve glatke muskulature bronhija. Pored toga, zahvaljujući prisustvu etarskog ulja, ova biljka djeluje i antimikrobno. Timijan je čest sastojak biljnih preparata koji se koriste za iskašljavanje. Spolja se upotrebljava kao antibakterijsko i dezodorišuće sredstvo za grgljanje kod zapaljenja usta i grla. Služi i za izradu sredstava za utrljavanje, za kupke, a koristi se i kao začin.

Bijeli slez (Althaea officinalis L., Malvaceae) je višegodišnja, lijepa zeljasta biljka, visoka 1-2 metra. Cijela biljka je obrasla gustim, svilastim dlakama, tako da su listovi srebrnasto-bijeli i kadifasti. Smatra se da je porijeklom iz zemalja oko Kaspijskog, Crnog i istočnih djelova Sredozemnog mora. U mnogim zemljama zapadne i srednje Evrope gaji se  za dobijanje biljne ljekovite sirovine.

Ova biljka je poznata po sadržaju sluzi. Sluz se nalazi u svim organima bijelog sleza, a najviše je ima u korijenu (od 5% do više od 10%), te se zbog toga on najčešće i koristi u fitoterapiji, premda se u iste svrhe može koristiti i list. Korijen bijelog sleza uglavnom se koristi u preparatima namijenjenim ublažavanju kašlja. Tusisedativni efekt objašnjava se zaštitnim dejstvom sluzi koja oblaže sluzokožu gornjih disajnih puteva i sprečava njen nadražaj, a time i pojavu kašlja.

Zahvaljujući svojim aktivnim sastojcima, Altiprim® biljni preparat za odrasle i Altiprim P® biljni preparat za djecu povoljno djeluju na disajne organe, štite sluznicu ždrijela od nadražaja, razredjuju gusti bronhijalni sekret i olakšavaju disanje i iskašljavanje. Aktivni principi jagorčevine i timijana pojačavaju sekreciju bronhijalne sluzi, razredjuju bronhijalni sekret i smanjuju mu viskozitet, pa olakšavaju njegovo izbacivanje, dok sluzi bijelog sleza, oblaganjem sluznice ždrijela, sprečavaju njen nadražaj i ublažavaju intenzitet kašlja.

Pretražite crnogorske apoteke u kojima možete pronaći Gavez gel Instituta „Dr Josif Pančić“.

 

Izvor: Institut Dr Josif Pančić