loading icon

BLOG

Blog Apoteke.me objavljuje stručne tekstove: Klasičnih/ farmaceutskih apoteka; Prirodnih/ biljnih apoteka i Drogerija na teritoriji Crne Gore. Pored stručnih tekstova, koji čine jednu od dvije glavne sekcije bloga, u drugoj sekciji nudi sve servisne informacije i obavještenja u vezi sa radom i funkcionisanjem apoteka i drogerija, razne novitete i ostale opšte informacije.


baner image

Palisept® kapsule - Više od 30 godina iskustva u ublažavanju tegoba mokraćnih puteva!

04/05/2022

Infekcije mokraćnih puteva su, pored virusnih respiratornih, najčešće infekcije kod ljudi. Pacijent sa urinarnom infekcijom uglavnom ima vrlo jasne simptome, dijagnoza infekcije se lako postavlja urinokulturom, a široka paleta urinarnih antiseptika i antibiotika daje velike mogućnosti liječenja.

 

Ove infekcije se javljaju kod osoba oba pola, ali su mnogo češće kod žena. Osnovni cilj liječenja je izbacivanje izazivača (mikroorganizama) iz urinarnog sistema, kao i sprječavanje i liječenje ponovljenih infekcija. Hroničnu upalu mokraćnih puteva ili upale koje se stalno ponavljaju treba temeljno liječiti zbog opasnosti od širenja infekcije na bubrege.

Problem u liječenju infekcija urinarnog trakta predstavljaju ponovljene infekcije (recidivi) i stvaranje rezistentnih sojeva mikroorganizama na primjenjene antibiotike. Usled dokazane rezistencije na antibiotike, javlja se sve veće interesovanje za primjenu biljnih preparata kao pomoćnih sredstava u liječenju akutnih i hroničnih upala urotrakta. Ovi proizvodi su uglavnom koncipirani na bazi biljnih sirovina sa antiseptičnim i diuretičnim djelovanjem, a  posebno mjesto medju njima zauzimaju oni proizvodi koji sadrže etarska ulja.

Etarska ulja su sekundarni metaboliti biljaka i predstavljaju kompleksne mješavine tečnih, mirisnih, isparljivih komponenata. Sintetišu se u različitim biljnim organima, a skupljaju se u sekretornim ćelijama, šupljinama i kanalima, odakle se ekstrahuju. Etarska ulja, izmedju ostalog, imaju ulogu da štite biljku od mikroorganizama kao i od mehaničkih povreda.

Brojnim ispitivanjima ustanovljeno je da veliki broj etarskih ulja ispoljava snažno antimikrobno djelovanje. Takodje je utvrdjeno da se rezistencija bakterija na etarska ulja ne stvara, zbog velikog broja različitih jedinjenja koja ulaze u njihov sastav, a koja i pojedinačno ispoljavaju antimikrobno djelovanje.

Kao prirodna pomoć u ublažavanju tegoba kod upala mokraćnih puteva najčešće se koriste proizvodi koji sadrže etarsko ulje origana koje je bogato karvakrolom i timolom - fenolnim komponentama sa snažnim antimikrobnim djelovanjem. Upotrebljava se za izradu proizvoda koji se preporučuju za ublažavanje tegoba kod upala mokraćnih puteva izazvanih osjetljivim mikroorganizmima. To su najčešće proizvodi u obliku kapsula koje sadrže etarsko ulje vezano posebnim tehnološkim postupkom.

Upravo takav je Palisept® Instituta za proučavanje ljekovitog bilja »Dr Josif Pančić«, koji se na tržištu nalazi više od 30 godina, što nedvosmisleno govori o njegovom kvalitetu, efikasnosti i bezbjednosti.

Palisept® kapsule sadrže etarsko ulje origana, sa definisanim sadržajem glavnih sastojaka - karvakrola i timola. Brojni podaci iz literature, kao i niz eksperimentalnih radova govore o antimikrobnom i antiseptičkom djelovanju ovih jedinjenja. Etarsko ulje koje se upotrebljava za izradu Palisept® kapsula ispoljava izrazitu antimikrobnu aktivnost na neke od sojeva mikroorganizama koji spadaju u najčešće uzročnike urinarnih infekcija.

Palisept® kapsule djeluju blagotvorno na očuvanje zdravlja mokraćnih puteva i uspostavljanje normalnog statusa urinarnog trakta. Preporučuju se za ublažavanje tegoba pri mokrenju i početnih simptoma upale mokraćnih puteva, a mogu se koristiti i kao prirodna pomoć kod osoba koje su sklone čestim urinarnim infekcijama.

Preparate sa etarskim uljem origana ne treba da uzimaju osobe preosjetljive na neki od sastojaka. Takodje, ne preporučuje se njihova upotreba kod djece, kao ni tokom trudnoće i dojenja.

 

Pretražite crnogorske apoteke u kojima možete pronaći Gavez gel Instituta „Dr Josif Pančić“.

 

Izvor: Institut Dr Josif Pančić