U Australiji vakcinacija skoro iskorijenila rak grlića materice

16. October, 2018  •  Apoteke
u-australiji-vakcinacija-skoro-iskorijenila-rak-grlica-materice_372929189
Istraživanje, čiji su rezultati nedavno objavljeni, pokazalo je da je program besplatnog vakcinisanja protiv humanog papiloma virusa, koje se u Australiji sprovodi od 2007. godine, dovelo do drastičnog smanjenja mogućnosti širenja ovog virusa.

 

HPV (humani papiloma virus) je seksualno prenosiva infekcija koja predstavlja uzrok karcinoma grlića materice, u 99,9% slučajeva. Savezna vlada Australije, od 2007. godine, sprovodi program besplatnog vakcinisanja djevojčica starosti izmedju 12 i 13 godina. Djevojkama i mladićima koji su izvan te starosne grupe obezbijedjene su dvije besplatne doze vakcine.

Procenat žena u Australiji od 18 do 24 godine koje su imale HPV je opao, u periodu od 2005. do 2015. godine, sa 22,7% na samo 1,1%. Stopa imunizacije još više je povećana od 2015. godine, što je razlog onoga što naučnici opisuju kao efekat “zaštite populacije”. Zdravstveno stanje, kada je HPV u pitanju, loše je u zemljama u razvoju, gdje je stopa oboljelih vrlo visoka.

-Dvije trećine ženske populacije na svijetu nema pristupa onome čemu imaju žene u Australiji. Ako se nešto ne uradi na tom planu, to će ostati jedan od glavnih karcinoma ubica u zemljama u razvoju- ističe Džo Tuma, izvršni direktor Australijske fondacije za borbu protiv grlića materice.

 

Izvor: Pharmanetwork.rs