Izostali abortus

18. October, 2019  •  Ginekološko akušerska ordinacija Medan
izostali-abortus

Kod izostalog ili zadržanog (abortus retens ili missed abortion) abortusa ne dolazi do izbacivanja trudnoće za odredjeni period nakon smrti embriona. Razlog što neki mrtvi embrioni ne abortiraju spontano nije jasan, ali se pregrade u šupljini materice mogu povezati sa ovim slučajevima.

 

Glavni simptomi prestanka razvoja trudnoće kod pacijentkinje su:

  • Testovi trudnoće posle izvjesnog vremena postaju negativni, hormon trudnoće beta HCG ne raste, nego se smanjuje
  • Ultrazvučnim pregledom veličina embriona ne odgovara gestacijskoj starosti trudnoće i ne detektuju se pokreti srca kod fetusa. Najčešći razlozi zadržanog abortusa potiču od strane oplodjene jajne ćelije, najčešce zbog nesposbonosti ploda za dalji razvoj. Neki autori navode da je čak 70% svih spontanih pobačaja rezultat abnormalnosti ploda. One nastaju kao posledica hromozomskih anomalija ili kao posljedica štetnih egzogenih uticaja, kao što su: štetno djelovanje rendgenskog zračenja ili djelovanje organskih rastvarača i intoksikacije.

Ove abnormalnosti se manifestuju poremećenim razvojem oplodjene jajne ćelije, kada dolazi do normalnog rasta trofoblasta iz kojeg se razvijaju plodovi ovojci i posteljica, ali ne dolazi do razvitka embrioblasta. Ova vrsta spontanog pobačaja se označava kao “blighted ovum” ili “anembrionalna trudnoća”.

Ukoliko se plod u početku normalno formira, ali se prestaje registrovati srčana akcija embriona, govorimo o retiniranom pobačaju (missed abortion). Kod većine pacijentkinja posle odredenog vremena dodje do spontanog pobačaja, ali pacijentkinje najčešce žele da se trudnoća odstrani, nakon saznanja da je plod prestao da se razvija. Dužnost ljekara je da to pacijentkinji savjetuje zbog obilnog krvarenja koje može nastati kao posledica poremećenih faktora koagulacije i infekcije koji se mogu javiti kod ovakvih trudnoća.

 

Izvor: Ginekološko akušerska ordinacija Medan - Podgorica