Oralna higijena kod trudnica

28. August, 2019  •  Stomatološka ordinacija Lopičić
oralna-higijena-kod-trudnica_835007136
Trudnoća je period kada su problemi sa zubima češći nego inače. Ukoliko je moguće, prepručuje se posjeta stomatologu prije trudnoće i otklanjanje svih postojećih kvarova. U trudnoći su zubi mnogo osjetljiviji nego inače i može doći do ubrzanog propadanja zubnog tkiva. Može doći do jakih bolova i ispadanja zubi usled oštećenja desni. Nije tačna informacija da zubi u trudnoći propadaju usled nedostatka kalcijuma.

 

Beba se snadbijeva kalcijumom iz kostiju trudnice, a ne iz zuba. Kod žena se u toku trudnoće javlja hormonski disbalans, koji je pored nedovoljne oralne higijene, glavni razlog propadanja zuba. Promjena nivoa hormona je razlog zbog kojeg zubi i desni postaju osjetljiviji, nego inače.

Osjetljivost zuba u periodu trudnoće dovodi do bržeg razaranja zuba bakterijama. Takodje, pojavljivanje zubne infekcije je češće nego inače. Promjena hormona kod žena u periodu trudnoće dovodi do raznih problema, kao što su oticanje desni i krvarenje prilikom pranja zuba.

Parodontopatija i gingivitis - liječenje

Takodje, kod trudnica se češće, nego inače, mogu javiti oboljenja zuba, kao što su: gingivitis i parodontopatija. Gingivitis je uglavnom izazvan hranom, koja se zadržava izmedju zuba i desni i omogućva bakterijama da u veoma kratkom periodu načine štetu. Bakterije koje se talože izmedju zuba i desni izazivaju upalu i čine veoma neprijatan osjećaj kod trudnice, kao što je crvenilo i krvarenje. Period trudnoće koji je najpogodniji za pojavu gingivitisa je drugo tromesečje.

Parodontopatija nastaje usled neliječenja ili neadekvatnog liječenja gingivitisa. Ukoliko dodje do parodontopatije, slijedi razaranje vilične kosti i tkiva. Posledjni stadijum parodontopatije jeste ispadanje zuba i ozbiljne infekcije, koje mogu ugroziti bebino zdravlje. Da biste izbjegli ovakva oboljenja, savjetuje se odlazak stomatologu u toku trudnoće bar dva puta. Preporučuje se da pravilno održavate oralnu higijenu prije trudnoće, kako biste izbjegle pojavu bilo kakvih problema u toku trudnoće. Ukoliko dodje do bilo kakavih stomatoloških problema u toku trudnoće, neophodno je odmah se javiti Vašem stomatologu i sanirati problem, kako biste izbjegli mogućnost da ugrozite zdravlje Vaše bebe.

 

Izvor: Stomatološka ordinacija Lopičić