Ovog proljeća i ljeta možete uživati u prirodi!

06. June, 2018  •  Apoteke
ovog-proljeca-i-ljeta-mozete-uzivati-u-prirodi_1083922485
Možete li poboljšati kvalitet svog života iako bolujete od alergijskog rinitisa?

 

Alergijski rinitis (AR) je jedna od vodećih bolesti u svijetu prema učestalosti, uticaju na kvalitet života, uticaju na produktivnost u školi ili na poslu, troškovima, te prema povezanosti sa astmom. Svaki peti stanovnik Crne Gore boluje od AR!

AR koji se javlja tokom određenog razdoblja u godini je sezonski alergijski rinitis ili peludna hunjavica. Uzročnici sezonskog AR-a su različiti tokom godišnjih doba, a najčešći su pelud trava i korova, te u manjoj mjeri pelud drveća.

Prema učestalosti, simptomi sezonskog AR-a su pojačano curenje vodenog sekreta iz nosa, začepljenost nosa, crvenilo očiju praćeno svrbežom, osjećajem peckanja i suzenje očiju te podražajni kašalj i grebanje u grlu. Iako nisu po život opasni, simptomi AR-a su veoma neprijatni i u velikoj mjeri narušavaju kvalitet života oboljelog.

Za pacijente oboljele od AR-a, ljekari porodične medicine i farmaceuti su najčešće prvi izbor u potrazi za medicinskim savjetom. Dijagnoza alergijskog rinitisa je jednostavna i obično se postavlja samo na osnovu simptoma oboljelog.

 Liječenje AR-a podrazumijeva mjere prevencije i primjenu lijekova. Kao mjere prevencije pacijentima se savjetuje da izbjegavaju boravak na otvorenom, što u praksi nije uvijek moguće. Za uspješan odabir terapije, neophodno je dobro poznavanje karakteristika lijekova jer nisu svi jednako efikasni, a neki od njih u većoj ili manjoj mjeri mogu izazvati pospanost. Dakle, prilikom odabira lijeka, potrebno je odabrati proizvod koji će pacijentu:

  • brzo ukloniti simptome bolesti
  • obezbijediti kontrolu simptoma tokom 24 sata
  • koji neće uspavljivati kako bi pacijenti bili potpuno funkcionalni tokom uzimanja terapije  

Alerix® (feksofenadin) je najnoviji lijek za liječenje AR u Crnoj Gori, te je od ovog proljeća dostupan i pacijentima širom naše zemlje.  

 

Alerix® karakteriše veoma brz početak djelovanja tako da simptome otklanja već unutar prvog sata nakon primjene. Za razliku od većine drugih lijekova, Alerix® ima značajno duže djelovanje tako da simptome AR-a drži pod kontrolom tokom 24 sata. Ovo je izuzetno važno kod lijekova koji se primjenjuju jedanput na dan, jer pacijenti oboljeli od AR-a imaju najizraženije simptome u ranim jutarnjim i kasnim popodnevnim satima. Samo lijekovi sa ovako dugim djelovanjem će omogućiti pacijentu potpunu kontrolu simptoma i na početku i na kraju dana, prilikom jednodnevnog doziranja.

Važno je napomenuti da je Alerix® jedan od rijetkih lijekova za AR koji ne izaziva pospanost niti utiče na sposobnost upravljanja vozilima, pa je lijek izbora za sve radno aktivne osobe, a naročito za osobe čiji posao zahtijeva pojačanu koncentraciju i/ili upravljaju motornim vozilima.

Primjena lijeka Alerix® poboljšava kvalitet života pacijenata oboljelih od alergijskog rinitisa zahvaljujući brzom početku djelovanja i potpunoj 24-satnoj kontroli simptoma. Alerix® je dostupan u svim apotekama bez ljekarskog recepta, a namijenjen je odraslim i djeci starosne dobi 12 godina i više.

Za još informacija posjetite http://alerix.ba/

 

Alerix® za život bez simptoma alergije...

 

Autor: Bosnalijek.ba