Liječenje psorijaze

15. November, 2018  •  Apoteke
lijecenje-psorijaze_102802515

Liječenje psorijaze

 

 

                         
Ciljevi liječenja psorijaze su sledeći:

 

  • Prekinuti ciklus koji uzrokuje povećanu proizvodnju kožnih ćelija i na taj način smanjiti upalu i stvaranje bakterija.
  • Odstraniti ljuspice da koža postane ponovo glatka. To se naročito odnosi na topikalne proizvode koji se nanose na kožu.
  • Tretmani za psorijazu svrstavaju se u tri glavna tipa: topikalni ljekovi (ljekovi za spoljnu primjenu), liječenje svjetlošću (fototerapija) i ljekovi za sistemsku primjenu.

 

Topikalni ljekovi

Ako se primjenjuju sami, kreme i masti koje se nanose na kožu mogu uspješno liječiti blagi do umjereni oblik psorijaze. Kad je bolest težeg oblika, kreme se mogu kombinovati sa ljekovima za oralnu primjenu i terapijom svjetlošću. Topikalni ljekovi su sledeći:

 

Topikalni kortikosteroidi - Ovi snažni protivupalni ljekovi najčešće se propisuju za liječenje blagog do umjerenog oblika psorijaze. Oni usporavaju izmjenu ćelija tako što izostavljaju imunološki sistem i na taj način smanjuju upalu i ublažavaju svrab. Za osjetljiva područja kao što su lice i kožni nabori i za liječenje većih površina oštećene kože preporučuju se slabije kortikosteroidne masti. Doktor Vam može propisati jaču kortikosteroidnu mast za mala područja kože, za uporne bakterije na rukama i nogama ili ako druge terapije nisu bile uspješne. Za liječenje psorijaze na tjemenu, primjenjuju se medicinske pjene ili rastvori. Dugotrajna primjena ili pretjerana primjena jakih kortikosteroida može uzrokovati istanjivanje kože i otpornost na djelovanje lijeka. Kako bi se smanjile nuspojave i povećala djelotvornost, kortikosteroidi za spoljnu primjenu uglavnom se primjenjuju na aktivnim žarištima dok se ne uspiju držati pod kontrolom.

Analozi vitamina D - Ovi sintetički oblici vitamina D usporavaju rast kožnih ćelija. Kalcipotrien je krema ili rastvor koja se dobija na recept, a sadrži analog vitamina D. Može se primijeniti sama za blagi do umjereni oblik psorijaze ili u kombinaciji sa drugim ljekovima za spoljnu primjenu ili fototerapijom. Ovaj lijek može nadražiti kožu. Kalcitriol je skuplji, ali je jednako djelotvoran i slabije nadražuje nego kalcipotrien.

Antralin - Vjeruje se da ovaj lijek normalizuje aktivnost DNK u ćelijama kože. Antralin takodje, uklanja ljuspice pa koža postaje gladja. Medjutim, antralin može nadražiti kožu i ostavlja mrlje na svemu: koži, odjeći, radnim površinama i posteljini. Prema tome, doktori često preporučuju terapiju "kratkotrajnog kontakta", tj. krema ostaje na koži kratko vrijeme, a zatim se ispira sa kože. Ponekad se antralin primjenjuje u kombinaciji sa ultraljubičastom svjetlošću.

Topikalni retinoidi - Isti se često primjenjuju za liječenje akni i kože oštećene sunčevim zracima, ali tazaroten je razvijen upravo za liječenje psorijaze. Kao i drugi derivati vitamina A, on normalizuje aktivnost DNK u ćelijama kože i smanjuje upalu. Najčešća nuspojava je nadraženost kože. Takodje, može povećati osjetljivost na sunčevu svjetlost, stoga se tokom terapije lijekom mora upotrebljavati sredstvo sa zaštitnim faktorom. Medjutim, rizik od oštećenja ploda za topikalne retinoide je mnogo niži nego za oralne retinoide, svakako treba obavijestiti svog doktora da ste trudni ili namjeravate zatrudnjeti prije nego počnete primjenjivati tazaroten.

Inhibitori kalcineurina - Trenutno su inhibitori kalcineurina, takrolimus i pimekrolimus, odobreni samo za liječenje atopijskog dermatitisa, ali ispitivanja su pokazala da su djelotvorni i u liječenju psorijaze. Smatra se da inhibitori kalcineurina sprječavaju aktiviranje T limfocita te se tako smanjuje upala i stvaranje bakterija. Najčešća nuspojava je nadraženost kože. Ne preporučuje se dugotrajna ili kontinuirana primjena inhibitora kalcineurina zbog mogućeg povećanog rizika od pojave raka kože i limfoma. Inhibitori kalcineurina smiju se primjenjivati samo uz odobrenje doktora. Posebno pomažu na područjima gdje je koža tanka, kao što je koža oko očiju jer steroidne kreme ili retinoidi previše nadražuju takvu kožu i mogu izazvati štetne efekte.

Salicilna kisjelina - Salicilna kiselina pospješuje otpadanje izumrlih ćelija kože te smanjuje ljuštenje. Ponekad se kombinuje sa drugim ljekovima kao što su topikalni kortikosteroidi ili ugljeni katran da se poveća djelotvornost. Salicilna kiselina se nalazi u medicinskim šamponima i rastvorima za liječenje psorijaze tjemena.

Ugljeni katran - Gusti, crni nusproizvod koji se dobija u proizvodnji naftnih proizvoda i ugljena, ugljeni katran je vjerovatno najstariji lijek za psorijazu. Smanjuje ljuštenje kože, svrab i upalu. Nije poznato kako zapravo djeluje. Katran uzrokuje vrlo malo nuspojava, ali prlja odjeću i posteljinu te ima jaki miris. Katran se nalazi u bezreceptnim šamponima, kremama i uljima.

Proizvodi za vlaženje kože - Kreme za vlaženje kože same za sebe neće izliječiti psorijazu, ali mogu smanjiti svrab i ljuštenje kože i pomoći kod suvoće uzrokovane drugim ljekovima. Sredstva za vlaženje u masnoj bazi uglavnom su djelotvornija od laganijih krema i losiona.

Terapija svjetlošću (fototerapija)

Kao što govori i samo ime, u ovoj se terapiji za psorijazu koristi prirodna ili vještačka ultraljubičasta svjetlost. Najjednostavniji i najlakši oblik fototerapije je da se koža izlaže kontrolisanim količinama prirodne sunčeve svjetlosti. Drugi oblici terapije svjetlošću uključuju upotrebu vještačkih izvora ultraljubičaste A (UVA) ili ultraljubičaste B (UVB) svjetlosti, bilo samih ili u kombinaciji sa ljekovima.

 

Sunčeva svjetlost - Ultraljubičasta (UV) svjetlost obuhvata elektromagnetsko zračenje sa talasnim dužinama manjim od onih vidljivim ljudskom oku. Kada su izloženi UV zracima iz sunčeve svjetlosti ili vještačkog izvora, aktivirani T limfociti u koži umiru. To usporava izmjenu ćelija kože i smanjuje ljuštenje i upalu. Kratko dnevno izlaganje malim količinama sunčeve svjetlosti može poboljšati psorijazu dok intenzivno izlaganje sunčevim zrakama može pogoršati simptome i uzrokovati oštećenje kože. Prije nego započnete terapiju sunčevom svjetlošću, raspitajte se kod svog doktora o najsigurnijem načinu korišćenja prirodne sunčeve svjetlosti u liječenju psorijaze.

UVB fototerapija - Kontrolisane doze UVB svjetlosti iz vještačkog izvora svjetlosti mogu poboljšati blage do umjerene simptome psorijaze. UVB fototerapija, koja se takodje zove širokopojasni UVB, može se koristiti za liječenje pojedinačnih mrlja, psorijaze na velikoj površini i psorijaze koja je otporna na topikalne ljekove. Kratkotrajne nuspojave mogu uključivati crvenilo, svrab i suvoću kože. Vlažne kreme mogu smanjiti te nuspojave.

Terapija uskopojasnim UVB zracima - Novija vrsta terapije za psorijazu je terapija uskopojasnim UVB zracima. Obično se primjenjuje dva do tri puta nedeljno dok se ne poboljša stanje kože, a zatim se stanje održava primjenom jedanput nedeljno. Medjutim, terapija uskopojasnim UVB zracima može izazvati teže i dugotrajnije opekotine.

Goeckermanova terapija - Neki doktori kombinuju UVB terapiju sa terapijom ugljenim katranom. Ta metoda se naziva Goeckermanova terapija. Te dvije terapije primijenjene zajedno puno su djelotvornije od primjene svake posebno jer ugljeni katran pomaže da koža bolje reaguje na UVB svjetlost. Nekad je bio potreban boravak u bolnici u periodu od tri nedelje, dok se modifikovana originalna terapija danas može sprovesti u ambulanti doktora. Druga metoda, Ingramov režim, kombinuje UVB terapiju sa kupkama u ugljenom katranu i pastu koja sadrži antralin i salicilnu kisjelinu. Nakon kupke nanosi se pasta koja se ostavlja na koži nekoliko sati ili preko noći.

Fotohemoterapija ili PUVA terapija - Fotohemoterapija podrazumijeva uzimanje blago senzibilirajućeg lijeka (psoralen) prije izlaganja UVA svjetlosti. UVA svjetlost prodire dublje u kožu nego UVB svjetlost, a psoralen čini da koža bolje reaguje na izlaganje UVA svjetlosti. Ova agresivnija terapija dosledno poboljšava stanje kože i često se koristi u težim slučajevima psorijaze. PUVA uključuje dva do tri tretmana nedeljno tokom odredjenog broja sedmica. U kratkotrajne nuspojave spadaju mučnina, glavobolja, žarenje i svrab. U dugotrajne nuspojave spadaju suva i naborana koža, pjege i povećani rizik od raka kože, uključujući i melanom, najteži oblik raka kože.

Ekscimer laser - Ovaj oblik terapije svjetlošću koja se koristi za blage do umjerene oblike psorijaze, tretira samo zahvaćene djelove kože. Kontrolisani zraci UVB svjetlosti odredjene talasne dužine usmjeravaju se na psorijatičke bakterije kako bi se smanjilo ljuštenje i upala. Na taj način se ne oštećuje okolna zdrava koža. Primjenom ekscimer lasera potrebno je manje tretmana nego kod tradicionalne fototerapije jer se koriste snažniji UVB zraci. U nuspojave spadaju crvenilo i pojava mjehura.

Pulsni laser - Sličan je ekscimer laseru, s tim što pulsni laser koristi drugi oblik svjetlosti da uništi sitne krvne žilice koje pridonose stvaranju psorijatičnih bakterija. U nuspojave spadaju modrice koje nestaju 10 dana nakon tretmana. Postoji i mali rizik od stvaranja ožiljaka.

Kombinovana terapija svjetlošću - Kombinovanjem UV svjetlosti sa drugim terapijama kao što su retinoidi, često se poboljšava djelotvornost fototerapije. Kombinovane terapije se često koriste kad ostale fototerapijske opcije ne daju očekivane rezultate.

Ljekovi za sistemsku primjenu

Ako bolujete od teškog oblika psorijaze ili oblika psorijaze koji je otporan na druge vrste liječenja, doctor Vam može propisati ljekove za oralnu primjenu ili ljekove u obliku injekcija. S obzirom da izazivaju teške nuspojave, neki od tih ljekova se primjenjuju samo kratko vrijeme i mogu se izmjenjivati sa drugim oblicima terapija.

 

Retinoidi - Srodni vitaminu A, ova grupa ljekova može smanjiti proizvodnju ćelija kože ako imate tešku psorijazu koja ne reaguje na druge terapije. Medjutim, znakovi i simptomi se obično vraćaju nakon prekida terapije. U nuspojave spadaju suvoća kože i sluznice, svrab i gubitak kože. S obzirom da retinoidi kao što je acitretin mogu izazvati teška oštećenja ploda, žene moraju izbjegavati trudnoću najmanje tri godine nakon primjene lijeka.

Metotreksat - Oralni lijek metotreksat pomaže kod psorijaze tako što smanjuje proizvodnju kožnih ćelija i smanjuje upalu. Kod nekih osoba usporava napredovanje psorijatičkog artritisa. Metotreksat se u malim dozama obično dobro podnosi, ali može izazvati želudačne smetnje, gubitak apetita i umor. Ako se primjenjuje duže vrijeme može izazvati nekoliko teških nuspojava, uključujući teško oštećenje jetre te smanjiti proizvodnju crvenih i bijelih krvnih ćelija kao i trombocita.

Ciklosporin - Ciklosporin potiskuje imunološki sistem te je po djelotvornosti sličan metotreksatu. Kao i drugi imunosupresivni ljekovi, ciklosporin povećava rizik od infekcije i drugih zdravstvenih problema, uključujući i rak. Ciklosporin povećava mogućnost pojave bubrežnih problema i visokog krvnog pritiska - rizik se povećava sa višim dozama i dugotrajnom terapijom.

Hidroksiureja - Ovaj lijek nije tako djelotvoran kao ciklosporin ili metotreksat, ali za razliku od jačih ljekova on se može kombinovati sa fototerapijom. U moguće nuspojave spadaju smanjeni broj crvenih krvnih ćelija (anemija) i smanjenje broja bijelih krvnih ćelija i trombocita. Ne smiju ga uzimati trudnice ili žene koje planiraju zatrudnjeti.

Imunomodulatori (biološki ljekovi) - Neki imunomodulatori primjenjuju se u liječenju umjerenog do teškog oblika psorijaze. Tu spadaju adalimumab, alefacept, etanercept, infliksimab i ustekinumab. Ovi se ljekovi primjenjuju intravenoznom infuzijom, intramuskolarnom injekcijom ili subkutanom injekcijom, a obično se upotrebljavaju kod osoba koje ne reaguju na tradicionalnu terapiju ili koje imaju i psorijatični artritis. Biološki gledano, imunomodulatori blokiraju interakciju izmedju odredjenih ćelija imunološkog sistema i odredjenih upalnih puteva. Mada se pretežno dobijaju iz prirodnih izvora, a ne iz hemijskih, moraju se upotrebljavati sa oprezom, obzirom da imaju snažno dejstvo na imunološki sistem i zbog njih može doći do po život opasnih infekcija. Osobe koje uzimaju te ljekove moraju se svakako testirati na tuberkulozu.

Tioguanin - Ovaj lijek ima manje nuspojava, a gotovo je jednako djelotvoran kao metotreksat i ciklosporin. Medjutim, ovaj lijek može izazvati anemiju. Zbog toga trudnice ili žene koje namjeravaju zatrudnjeti moraju izbjegavati ovaj lijek jer može uzrokovati oštećenje ploda.

Mada se izbor liječenja bazira na tipu i težini oblika psorijaze te površinama zahvaćene kože, tradicionalni pristup je da treba početi sa najblažim terapijama - topikalnim kremama i terapijom ultraljubičastom svjetlošću (fototerapija), a zatim, ako je to potrebno, krenuti sa jačim terapijama. Cilj je pronaći najdjelotvorniji način da se uspori izmjena ćelija uz najmanji mogući broj nuspojava.

 

Uprkos cijelom nizu različitih mogućnosti, utvrditi odgovarajuću terapiju za psorijazu pravi je izazov za doktore. Bolest je nepredvidljiva i prolazi kroz naizgled nepravilne cikluse poboljšanja i pogoršanja; ono što je dobro za jednu osobu, kod druge uopšte ne djeluje. Koža nakon nekog vremena može postati otporna na različite terapije, a najjači ljekovi za psorijazu mogu izazvati teške nuspojave.

 

Porazgovarajte sa svojim doktorom o mogućim terapijama, posebno ako se Vaše stanje nakon primjene odredjene terapije nije poboljšalo ili ako imate neugodne nuspojave. Vaš doktor može prilagoditi Vaš plan liječenja ili promijeniti Vaš pristup, kako bi se na najbolji mogući način vaši simptomi stavili pod kontrolu.

 

 

 

Izvor: Cybermed.hr