loading icon

BLOG

Blog Apoteke.me objavljuje stručne tekstove: Klasičnih/ farmaceutskih apoteka; Prirodnih/ biljnih apoteka i Drogerija na teritoriji Crne Gore. Pored stručnih tekstova, koji čine jednu od dvije glavne sekcije bloga, u drugoj sekciji nudi sve servisne informacije i obavještenja u vezi sa radom i funkcionisanjem apoteka i drogerija, razne novitete i ostale opšte informacije.


baner image

Med - upotreba

10/12/2018

Poštovani prijatelji biljne apoteke Sv. Vasilije Ostroški,

U apoteci možete kupiti med najboljeg kvaliteta na našem tržištu. Med je tamne boje, gust i punog ukusa. Sadrži visok procenat redukujućih šećera (oni se lako resorbuju) i nizak procenat saharoze (manje od 2%). Prirodni hemijski sastav meda je veoma važan za naše zdravlje, prije svega za pankreas. Ako su u medu zastupljeni sintetski šećeri, hormoni, antibiotici.., ugroženo je lučenje hormona insulina koji je neophodan za razgradnju i transport šećera i drugih polisaharida. Mi veoma vodimo računa o tome, prije svega o djeci, gdje preporučujemo da je med najbolja poslastica. Preporuka i kako se konzumira med. Obavezno se otapa u ustima, sisa se kao bombon, nikako ga odmah progutati. U tom slučaju se med, s obzirom na to da je u želucu kisjela sredina, veoma slabo rastvara i resorbuje što izaziva mučninu. Ili se rastvori u mlakom čaju (temperature od 35 -40 stepeni celzijusa), vitaminskom, mješavini crngorskih ljekovitih biljaka... 

Od davnina se med koristio kao ljekovito sredstvo: za olakšavanje problema digestivnog sistema, poboljšanje krvne slike, jačanje srčanog mišića, imunog sistema. Zbog sadržaja različitih šećera, bjelančevina, minerala, vitamina, enzima nezamjenljiv je energetik za djecu, trudnice, sportiste, rekovalescente, osobe koje se bave intelektualnim radom.

 

Izvor: Biljna apoteka Sveti Vasilije Ostroški