Humanost u doba korone: Podijelili gradjanima više od 6.000 litara dezinfekcionog rastvora

18. August, 2020  •  Apoteke Holos
humanost-u-doba-korone-podijelili-gradjanima-vise-od-6000-litara-dezinfekcionog-rastvora

U akciju su se uključili i Craft Brewery iz Risna, volonteri, Nova pharmacy...

 

Vrijeme je krize i sada moramo da pokažemo humanost. Ukoliko tako budemo razmišljali, sve će se ovo brzo zvati juče, priča Vasilije Prelević.

On, Marko Kuveljić i Jovan Grubač vlasnici su zanatske pivare “Montenegro Brewing Co” iz Spuža koja je za nepunu sedmicu napravila i gradjanima podijelila više više od šest hiljada litara dezinfekcionog rastvora.

Njihov potez naišao je na oduševljenje medju gradjanima koji teško dolaze do dezinfekcionih sredstava od kada je krenula priča o koronavirusu.

Prelević je “Vijestima” rekao da je njihova zanatska pivara skromnih kapaciteta i da su najmladja, a misli i najmanja pivara u Crnoj Gori.

“Pivara je locirana u Spužu i za sada proizvodimo samo jedno pivo ‘Zora’, sa skromnim kapacitetima od 2.000 litara mjesečno. Kada je krenula sva ova krizna situacija sa koronavirusom, mi smo pokrenuli humanitarnu akciju u kojoj doniramo sredstvo za dezinfekciju. U pitanju je koncentrat sačinjen od persirćetne, sirćetne, sumporne kiseline i aktivnog kiseonika. Rastvoren koncentrat je potpuno bezopasan i zdrav, a mi ga koristimo u procesu proizvodnje kako bismo sterilisali sve što dolazi u kontakt sa pivom, opremu, burad, fermentore u kojima pivo odležava, boce prije flaširanja proizvoda itd. Svi relevnatni medjunarodni subjekti koji informišu o borbi protiv COVID 19 su ovaj rastvor preporučili kao jedno od najboljih sredstava”, objasnio je Prelević.

On naglašava da se dezinfekcionim sredstvom mogu tretirati sve površine, koža, a posebno je efikasan kada je riječ o nerdjajućim metalima.

“Koji su, čuli smo od Instituta za javno zdravlje, prirodno stanište koronavirusa. Akcija je počela u četvrtak, kada smo trgovali plastičnu ambalažu i krenuli sa rastvaranjem koncentrata i pakovanjem u litarske flaše. Već u petak podijelili smo oko 300 litara dezinfekcionog rastvora, a do nedelje smo prešli cifru od 1.500 litara. U tom trenutku ostali smo bez plastične ambalaže, a usljed mjera Vlade koje ograničavaju kretanje i sada već brane medjugradski saobraćaj, morali smo da se stacioniramo kod nas u pivari. U akciju smo uključili lokalne volontere koji su se ponudli da rade distribuciju i rastvor dostavljaju ugroženim domaćinstvima u Podgorici, Danilovgradu, Nikšiću, Budvi. Takodje, u akciju se uključila zanatska pivara iz Risna Fabrika Craft Brewery, koji su sa nama od početka i koji pokrivaju čitavu teritoriju Boke”, priča Vasilije.

Objašnjava i da je prije dva dana njihovu akciju podržala podgorička apoteka Nova pharmacy, koja je samo u srijedu distribuirala 500 litara dezinfekcionog rastvora.

“A već danas kontaktirala nas je još jedna apoteka, koja ima sedam prodajnih mjesta u Podgorici”, kaže Prelević.

U akciju su uključene i firme koje rade transport robe, bez kojih trgovinske radnje ne bi mogle opstati, a koje su jedine koje trenutno rade. Takodje, akciji su se priključile i kompanije koje održavaju zgrade, pekare i krojačke radnje iz Danilovgrada i Podgorice.

“Njima smo donirali rastvor, a zauzvrat dobili maske koje smo dali svojim volonterima. Takodje, Opština Danilovgrad je pokazala inicijativu da se priključi akciji i od njih se čeka reakcija. Do sada smo donirali više do 6.000 litara dezinfekcionog rastvora, a samo u jučerašnjem danu u saradnji sa svim pomenutim subjektima donirali smo 2.500 litara”, rekao je Prelević.

Dodao je da bi voljeli da se u akciju uključe svi koji smatraju da mogu da pomognu.

“Vrijeme je krize i sada moramo da pokažemo humanost. Ukoliko tako budemo razmišljali sve će se ovo brzo zvati juče. Takodje, kao pokretači ove incijative moramo da napomenemo da ovo radimo isključivo jer smo svjesni u kakvoj se situaciji nalazi cijeli svijet i Crna Gora. Mi smo mladi momci, najmanje smo izloženi riziku i dužnost nam je da damo svoj doprinos u ovoj borbi”, poručio je Prelević.

Mogu povećati proizvodnju, ali im treba pomoć

Prelević je kazao da bi mogli povećati kapacitet, ali da im za to treba pomoć.

“Prvo smo od svojih para kupovali ambalažu gdje smo mogli da nadjemo, a kada smo taj novac potrošili, a nije bio mali, pozvali smo ljude da donose svoju ambalažu. Sada smo, preko apoteke Holos, u kontaktu sa proizvodjačima vode. Čekamo odgovor od njih, a bilo bi dobro da se u akciju uključi i Opština Podgorica. Mi smo Podgoričani i Podgorici smo najviše dali”, kazao je Prelević.

 

Izvor: Vijesti.me