Lasersko podmladjivanje vagine i terapija stres - urinarne inkontencije

31. October, 2019  •  Ginekološko akušerska ordinacija Hera
lasersko-podmladjivanje-vagine-i-terapija-stres-urinarne-inkontencije

Zbog opuštanja mišića vagine i mišića karličnog dna, žene imaju neprijatnosti sa nekontrolisanim mokrenjem, imaju česte vaginalne infekcije i smanjeni seksualni užitak. Lasersko podmladjivanje vagine, čiji je stručni naziv 'laserska neinvazivna vaginoplastika' je nova metoda koja se sprovodi primjenom lasera u ginekologiji.

 

Stres urinarna inkontinencija (SUI) je nekontrolisano odilaženje mokraće u stanju povećanog pritiska u trbušnoj duplji (kašalj, kijanje, smijeh, nošenje teškog tereta).

Mišići karličnog dna pružaju potporu bešici i mokraćnoj cijevi. Svojim tonusom onemogućavaju nevoljno odilaženje mokraće. Kada su mišići karličnog dna i mišići koji okružuju mokraćnu cijev (sfinkteri) oslabljeni ili oštećeni u porodjaju, menopauzi, nakon hirurških zahvata u karlici (histerektomija), gojaznošću, zračenjem, povredom ili nekim drugim zdravstvenim problemima, mokraćna cijev se može opustiti i promijeniti položaj.

Promjena položaja mokraćne cijevi onemogućava normalno funkcionisanje kružnih mišića i zadržavanje mokraće. Dakle, ako žena kašlje, kija ili se smije, povećava pritisak na mokraćnu bešiku i doživljava neugodnost zbog gubitka kontrole u mokrenju. Procjenjuje se da svaka treća žena iznad 60. god. ima SUI.

Sindrom opuštanja zidova vagine predstavlja povećanje unutrašnjeg prečnika vagine i njeno širenje. Kao posledice, javljaju se: smanjenje intimnog doživljaja i za ženu i za partnera, ali i povećanje rizika od pojave nevoljnog oticanja urina pri naporu. Najčešći uzrok je rastezanje zidova vagine tokom vaginalnog porodjaja, a rizik da će se to desiti raste sa brojem porodjaja. Drugi uzroci su: urodjena slabost vezivnog tkiva i proces starenja.

Laserska terapija nevoljnog odilaženja mokraće i opuštenih zidova vagine je neinvazivna, Er:YAG laserska terapija. Primjenjuje se za liječenje blage i umjerene stres urinarne inkontinencije (SUI) i sužavanje proširene vagine (LVT- laser vaginal tightening). Terapija se zasniva na stvaranju novog kolagena, što omogućava skupljanje i zatezanje vaginalnog zida i omotača karličnog dna. Skupljanjem vagine čini se bolja podrška za mokraćnu bešiku.

Er:YAG neablativni laser sa revolucionarnom tehnologijom 'Smoth-mode', koji termički utiče na tkivo, stimuliše stari kolagen i stvaranje novih kolagenih vlakana u predjelu mokraćne cijevi i prednjeg vaginalnog zida. Krajnji rezultat ove nove tehnologije je podmladjivanje tkiva.

INCONTILASE je efikasan, bezbjedan i komforan tretman za olakšanje simptoma SUI.

Prednost je što je bezbolan, bez siječenja tkiva, krvarenja, postavljanja šavova. Nakon tretmana nema perioda oporavka, ni terapije ljekovima. Pacijentkinja se odmah vraća svojim svakodnevnim obavezama.Potrebno je tri ili više tretmana da se potpuno uklone ili ublaže simptomi stres urinarne inkontinencije.

INTIMALASE je efikasan kod zatezanja opuštenih vaginalnih zidova.

Studije pokazuju odlično poboljšanje kod blage i umjerene stres urinarne inkontinencije. 50% pacijentkinja nema nikakve probleme posle tri mjeseca od tretmana, a 90% ima značajno poboljšanje.

Prednosti laserskog zahvata su, što, intervencija traje do 20 minuta, potpuno je bezbolna, bez reza i krvarenja, bez anestezije i ljekova.

 

Izvor: Ginekološko akušerska ordinacija i Specijalistička ambulanta za radiološku diagnostiku HERA - Podgorica