Ljekari i farmaceuti moraće na dodatnu obuku

11. March, 2018  •  Apoteke
ljekari-i-farmaceuti-morace-na-dodatnu-obuku_189803431
Nova pozitivna lista koja se primjenjuje već šest dana, sudeći prema reakcijama pacijenata, samo je uzrokovala probleme, jer mnogi ne mogu doći do terapije koju godinama koriste.
 

Kažu da su, zbog nedostatka koordinacije izabranog ljekara i farmaceuta, prinuđeni da se po nekoliko puta vraćaju iz apoteke u dom zdravlja. Kako više ne postoji mogućnost izdavanja takozvanih zamjena, farmaceuti vraćaju pacijente kada nema lijeka koji im je prepisan.

Oni opet moraju kod izabranog ljekara kako bi im izdao novi recept, sa novom terapijom. Pojavljuje se i problem jer pojedinih ljekova na koje su pacijenti bili navikli više nema ni na pozitivnoj ni na doplatnoj listi.

U Ministarstvu zdravlja, međutim, tvrde da je sada sve mnogo jednostavnije za sve učesnike u lancu ljekar – pacijent – farmaceut.

"Razlika u odnosu na prethodnu listu je što sada imaju dvije - osnovna i doplatna. Osnovna je koncipirana po INN (internacionalni nezaštićeni lijek) i po zaštićenom nazivu, a doplatna je koncipirana samo po zaštićenom nazivu. Ukoliko je na osnovnoj listi lijek pozicioniran po INN-u, način propisivanja i obrade recepta se ne razlikuje od dosadašnjeg i obrada takvog recepta podrazumijeva da se može izdati lijek pod različitim zaštićenim nazivima, istog INN-a, farmaceutskog oblika, koncentracije i količine", kazali su Pobjedi iz ovog resora.

To znači da se zamjene ne mogu dobiti na recept kojim je propisan lijek iz kategorije takozvanih zaštićenih. Samo u tim slučajevima pacijent se mora vratiti kod izabranog doktora po novi recept, kako bi ljekar propisao adekvatnu paralelu ili neki drugi originalni lijek kojeg ima u apoteci.

Kategorični su i da problema ne bi trebalo da bude kada je u pitanju koordinacija između farmaceuta i domova zdravlja.

"Obje liste uvrštene su u informacioni sistem u svim apotekama i kod izabranih doktora, sa jasno navedenim uputstvima o propisivanju ljekova. Izabrani doktori moraju da prate savremenu listu ljekova, registracioni status i da se odlučuju za terapijske protokole sadržane u listi", ističu iz Ministarstva.

Poručuju da će se ovaj projekat, kako su naglasili, najznačajniji u farmaciji jedne zemlje, dodatno uređivati i na polju edukacije I farmaceuta i izabranih doktora.

"Slijedi nastavak rada u reformama i uređivanju farmaceutske djelatnosti u Crnoj Gori, što je kontinuirani priotitet i Ministarstva i Fonda zdravstva kao što je donošenje novog pravilnika o načinu propisivanja i izdavanja ljekova, Zakona o apotekarskom poslovanju… izrada liste magistralnih ljekova", naveli su oni.

 

Izvor: Standard.co.me