Zapaljenske bolesti male karlice

02. November, 2019  •  Ginekološko akušerska ordinacija Hera
zapaljenske-bolesti-male-karlice

Zapaljenske bolesti genitalnih organa su česte u reproduktivnom dobu žene. Prvi simptom zbog kojeg žena zatraži pomoć ginekologa je bol.

 

U 95% slučajeva uzročnik infekcije je prenešen seksualnim putem. Infekcija zahvata sluznicu grlića materice (cervicitis), sluznicu materične šupljine (endometritis), sluznicu jajovoda (salpingitis) i jajnik (ooforitis).

Pored bola javljaju se i drugi simptomi:

  • Natečen stomak
  • Bolno menstrualno krvarenje
  • Bol i krvarenje u polnom odnosu
  • Porast temperature
  • Osjećaj slabosti, umora, neraspoloženja

Intenzitet i trajanje simptoma bolesti zavise od uzročnika bolesti. Zapaljenska oboljenja genitalnih organa mogu biti: akutna, hronična, ali i neprimijećena, jer može postojati infekcija, a da žena nema  vidljivih znakova bolesti. U skoro 95% slučajeva infekcije izazivaju uzročnici koji se prenose polnim putem. Najčešći uzročnici infekcije su: clamydia trahomatis, mycoplasma hominis, ureaplasma urealiticum, staphylococcus i streptococ. Uspješnost u liječenju je veća ukoliko se liječe oba partnera.

Ukoliko se pravovremeno ne sanira upalni proces, mogu se desiti ozbiljne komplikacije. Najčešća komplikacije su: tuboovarialni apsces i pelveoperitonitis, a posledice komplikacija su: neplodnost i vanmaterična trudnoća.

Uzročnik infekcije se otkriva brisom vagine i cerviksa. Liječenje se sprovodi odgovarajućim antibioticima.

 

Izvor: Ginekološko akušerska ordinacija i Specijalistička ambulanta za radiološku diagnostiku HERA - Podgorica