Medovi sa ljekovitim biljkama i ekstraktima za odredjena oboljenja

27. September, 2018  •  Biljne apoteke Sveti Vasilije Ostroški
medovi-sa-ljekovitim-biljkama-i-ekstraktima-za-odredena-oboljenja_1048679590

 

Poštovani prijatelji biljne apoteke Sv. Vasilije Ostroški, 

 

Kratko o medu

Med je gusta slatka sirupasta materija, proizvod medonosnih pčela (lat. Apis mellifera ili Apis mellifica) dobijen od nektara koji pčela preradi u svom želeucu. Osnovni hemijski sastav meda čine ugljeni hidrati (monosaharidi, disaharidi, oliosaharidi). Med sarži bjelančevine, vitamine, minerale, vodu, enzime. Crnogorski medovi spadaju medju najkvalitetnijim medovima. Vjerovatno zbog izuzetne ljekovitosti samoniklog bilja. Kod nas su najcjenjeniji livadski med, i medovi od pojedinačnih biljaka kao pelimov med, med od vrijeska.. Medovi sa naših lokaliteta su tamnije boje, jakog ukusa i veće gustine. Od davnina se med koristio i kao ljekovito sredstvo: za probleme digestivnog sistema, za poboljšanje krvne slike, za jačanje srčanog mišića, zbog sadržaja različitih šećera, bjelančevina, minerala i vitamina nezamjenljiv energetik za djecu, trudnice, sportiste, rekovalescente.

Kroz svoju praksu došla sam do saznanja da se ne možemo pohvaliti sa poznavanjem meda. Kao primjer navodim da rijetko ko hoće da kupi bagremov i lipov med. Navedeni medovi su jako svijetle boje, blagog i prijatnog mirisa, ukusa i tečniji su od livadskog meda. Bagremov i lipov med je izuzetno kvalitetan i preporučije se djeci kod prehlada, bronhitisa, kod odraslih za smirenje, kod nesanice. Dalje, radije se uzima tečni med od kristalizovanog. Kristalizacija je prirodno svojstvo svakog meda. To je prirodan proces koji ne utiče na kvalitet. Brzina kristalizacije zavisi od vrsti meda, od vrste biljaka,.od sadržaja i vrste šećera koji dominiraju u medu. Neki kristalizovani med otapaju na povišenoj temperaturi pri čemu se unište svi, prije svega enzimi i ostale ljekovite supstance. Med se otapa na vodenoj pari na 37-40 Cº. A Često se ne zna kako se konzumira med. Pravilno je otapati ga kao bombon u ustima ili se rastrori u vodi i pije kao nekada medovina. Kada se med odmah proguta izaziva mučninu u stomaku, zbog njegove gustine otežano je rastvaranje i miješanje sa želudačnim sokovima.

 

U biljnoj apoteci izradjujemo medovi sa ljekovitim biljkama i ekstraktima za odredjena oboljenja.

MED ZA IMUNITET

Jača imunitet-odbrambene snage organizma, pomaže izlučivanje toksičnih materija.

MED SA GLJIVOM ČAGOM

Aktivne komponente djeluju:antioksidativno, antikancerogeno, antitumorno, antivirusno, antiupalno, imunostimulirajuće.

MED ZA BOLJE PAMĆENJE

Poboljšava moždanu cirkulaciju, usporava, zaboravnost,koristi se kod skleroze sarijih osoba,poboljšava koncentraciju kod osoba koje se bave intelektualnim radom.

MED ZA BOLJU CIRKULACIJU

Ublažava probleme poremećene cirkulacije. Preporučuje se kod problema vena, mikrocirkulscije, kapilara.

MED ZA URINARNE INFEKCIJE

Olakšava probleme upale mokraćnih puteva, bolnog i čestog mokrenja. Blagi je diuretik. Preporučuje se i kod reumatskih oboljenja. NE koriste ga trudnice.

MED ZA BRŽI METABOLIZAM

Djeluje kao laksativ, pospješuje diurezu i znojenje, reguliše pražnjenje crijeva što je neophodno kod tretmana celulita i povećane tjelesne težine.

MED ENERGETIK

Koristi se za jačanje organizma i enrgetskog nivoa. Preporučuje se sportistima, djeci u razvoju, studentima, trudnicama, rekovalescentima.

MED ZA SNIŽENJE KRVNOG PRITISKA

Ublažava probleme i kao prevencija kod povišenog pritiska.

MED ZA OLAKŠAVANJE TEGOBA KOD UPALE PLUĆA

Kombinuje se sa medom za upalu grla,pluća,brontitis.

MED ZA SMIRENJE

Djeluje kao blagi sedativ. Upotrebljava se kod neuroza različitog porijekla.

MED SA ŠARPLANINSKIM ČAJEM

Olakšava tegobe kod varenja, disanja,antioksidativni i tonizirajući efekat na krvotok, jača imuni sistem.

MED ZA UPALU GRLA,PLUĆA I BRONHITISA

Ublažava probleme bronhitisa, angine, zapaljenja sluznice grla i krajnika, olakšava iskašljavanje. Koriste ga djeca i odrasli.

MED ZA JETRU

Olakšava probleme kod ciroze, hepatitisa, masne jetre, djeluje kao hepatoprotektiv.

MED ZA MUŠKARCE

Olakšava probleme neplodnostii potencije kod muškaraca.

MED SA KONOPLJIKOM

Reguliše menstrualni ciklus, podstiče ovulaciju i uspostavlja ravnotežu hormona, ublažava probleme klimakteričnog sindroma.

MED ZA MALOKRVNOST

Koristi se kod anemije, malokrvnosti.

 

 

Izvor: Biljna apoteka Sveti Vasilije Ostroški