Menopauza - Preparati za ublažavanje tegoba

22. December, 2018  •  Apoteke Maxima
menopauza-preparati-za-ublazavanje-tegoba_1700846117

Menopauza predstavlja kraj reproduktivnog doba žene.

U životu svake dame postoje dva bitna ciklusa. To su pubertet koji označava ulazak u polnu zrelost, tj. ulazak organizma u period radjanja. Drugi jeste menopauza, odnosno, prestanak mogućnosti radjanja, koji vodi ka novom životnom dobu u životu žene.

U Starom Rimu, pa i tokom prošlih vjekova, menopauza nije postojala, jer je životni vijek ljudi bio znatno kraći nego danas. Prema statističkim podacima oko 25 miliona žena godišnje prodje kroz ovo stanje. Procenjuje se da će do 2050. godine više od 30 odsto žena u svijetu imati preko 60 godina. Što znači da će trećinu svog života provoditi u menopauzi.

Da biste znale kako da se izborite sa simptomima menopauze apoteke Maxima vam otkrivaju preparate koji ublažavaju tegobe.

Kada počinje menopauza?

U prosjeku menopauza nastaje u 51. godini. Medjutim, ne postoji tačan period za to. Zabrinjavajući podatak jeste da je u našem regionu povećan broj žena koje ulaze u menopauzu prije 40. godine. Mada su zabilježeni i slučajevi pojave nakon 60. godine.

Kada će se, zapravo, desiti novo doba zavisi od brojnih faktora. Prije svega, genetika igra ključnu ulogu, tj. doba kada je vaša majka ušla u menopauzu, najčešće će se i vama tada desiti.

Takodje, način života, stres, neredovna fizička aktivnost i pušenje utiču na promjene u biološkom ritmu. Razne intervencije na jajnicima i hemioterapije oštećuju tkivo jajnika, što dovodi do rizika ranijeg ulaska u menopauzu.

Menopauza – najčešći simptomi

U najužem smislu, menopauza predstavlja poslednju menstruaciju u životu žene. Samim tim su neuredan ciklus, izostanak menstruacije ili neregularno krvarenje najprepoznatljivi simptomi.

Pored njih postoji i niz drugih. Iznenadni naleti vrućine sa preznojavanjem koji mogu da traju i 10 minuta karakteristični su za svaku menopauzu. Zatim, nesanica i promjena raspoloženja koja dovodi do razdražljivosti, depresije i anksioznosti. Zbog hormonalnih promjena javlja se i preskakanje srca, višak kilograma, urinarne infekcije i smanjena vlažnost i elastičnost vagine.

Sa ulaskom u menopauzu nastaju promjene i na koži. Nekada blistava koža lica gubi svježinu i postaje suva, te je neophodna posebna njega kože kako biste sačuvali mladolik izgled.

Kako ublažiti tegobe koje izaziva menopauza?

Menopauza se ne može izbjeći, ali se njeni sumptomi mogu ublažiti. Postoje neosnovane predrasude vezane za upotrebu ovih preparata, jer osim što uklanjanjaju mnogobrojne tegobe, oni spriječavaju i atrofiju genitalnih organa. Upravo zato pozitivno utiču na kvalitet života žena u poznim godinama.

Najpoznatije medju njima su Feminal kapsule. Formula je bazirana na biljnim sastojcima koji oponašaju pozitivni efekat hormona, pa one djeluju na mnoge simptome menopauze. Počev od preskakanja srca, preko povećanja holesterola pa sve do zaštite kostiju.

Dodaci ishrani vodećeg svjetskog proizvodjača dijetetskih proizvoda Natural Wealth preporučuju se ženama u menopauzi. Vitamini, selen, kalcijum, ili, pak sojin lecitin samo su neki od preparata ovog brenda koji imaju multi dejstvo. 

Prirodni proizvod koji ublažava tegobe menopuaze jesu i Sytry kapi. Sadrže ekstrat konopljike čije je dejstvo na ženske hormone poznato od davnina. Ove kapi djeluju na hipotalamus i hipofizu koji utiču na hormone u organizmu. Na taj način uspostavlja se ravnoteža u lučenju estrogena i progesterona.

Preparate za ublažavenje tegoba u svojoj ponudi imaju apoteke Maxima u Podgorici i Tivtu. Ukoliko nijeste u mogućnosti lično da dodjete iskoristite prednosti online kupovine preko našeg sajta apotekemaxima.me.

 

Izvor: Apotekemaxima.me